Rakkaudesta Ensiaskeleen asukkaisiin

Jälleen oli se päivä kuukaudesta kun Palokan seurakunnan vapaaehtoiset tulivat pitämään sanan ja rukouksen iltaa ensisuojaan. Seurakuntalaiset ovat odotettuja vierailijoita, jotka jättävät puhuttelevia ajatuksia meidän jokaisen mieliin. Tilaisuudet ovat hienosti suunniteltuja. Joka toinen kerta tilaisuus on päiväkeskuksessamme, ja joka toinen kerta vapaaehtoiset kiertävät ovelta ovelle ja kysyvät asukkaiden halukkuutta keskustella heille tärkeistä asioista. Onpa yksinäisyys itse aiheutettua tai ei, niin tarvitsemme toisiamme ja yksinäisyyteen seurakuntalaiset ovat tuoneet käynneillään valoa.

 

Ensiaskeleen väki

 

Ensisuoja

Paikko-osaamistodistus valmennuksen arkipäivää

Paikkoverkko-hankkeen projektipäällikkö Susanna Uusitalo ja projektityöntekijä Kati Karjalainen vierailivat Jyväskylän Katulähetyksellä pääsiäisviikolla ja jatkokouluttivat työvalmennuksen väkeä osaamistodistuksen käytössä. Saimme uutta tietoa ja keskustelu oli vireää.

– Työvalmentajat ovat ottaneet Paikko-osaamistodistuksen tärkeäksi osaksi Jyväskylän Katulähetyksen valmennusta, kertoo työvalmennusvastaava Elina Heiskanen.

Jyväskylän Katulähetyksen oppimisympäristöjen tunnistaminen jatkuu ja jo olemassa olevien raporttien päivitys on parhaillaan käynnissä. Paikko-osaamistodistus on aikaisempaa tärkeämpi asiakirja, kun ammatillinen koulutus uudistuu reformin myötä. Osaamistodistusmalli perustuu Opetushallituksen vahvistamiin perustutkintojen perusteisiin.

 

paikko

 

Teksti: Kirsi Hiekkala

Talentti-hallille on nyt helpompi löytää

Katulähetyksen kiinteistötiimi kiinnitti Kankitie 14 hallin seinään uuden nimikyltin. Halli on nyt Kierrätys- ja toimintakeskus Talentti.

Kyltin suunnitteli ja toteutti Katulähetyksen viestintätiimi.

Talentissa toimii tällä hetkellä mm. Kierrätystavaratalo, ryhmäpajat, viestintä, hallinto ja verstas. Myöhemmin Talenttiin avataan myös pesula.

 

- Tomi Montonen

 

talentti5

talentti1

talentti2

talentti4

 

Katulähetyksen nettisivuja päivitetään

Päivitämme Katulähetyksen nettisivuja asumispalveluiden osalta alueellisen tiimitoimintamallin mukaiseksi. Asumispalvelumme on jaettu neljään tiimiin:

  • Pohjoinen asumispalvelutiimi (Kalliomäki, Toivonlinna ja Koluntie 99)
  • Eteläinen asumispalvelutiimi (Salmiranta, Takalaiton ja Rasila)
  • Läntinen asumispalvelutiimi (Myllyjärvi, Köhniö ja Etappi)
  • Ensiaskel-palvelutiimi

Päivityksen pyritään tekemään viikon kuluessa.

Lisätietoa tiimeistä löytyy Vapautetut-lehdestämme 4/2017 s. 5.

 

- Tomi Montonen

Avoimet ovet pajoilla

Tervetuloa Digi- ja Kierrätyspajalle ke 24.1.18. Ovet ovat avoinna klo 10–14 ja pajainfot klo 10 sekä 12. Kahvia/teetä ja pientä purtavaa tarjolla koko tapahtumapäivän ajan.

Lämpimästi tervetuloa t. Heidi, Kirsi ja pajalaiset

ps. Uudet pajaryhmät käynnistyvät 5. päivä helmikuuta 2018

Avoimet ovet 24.1.2018

 

Oletko Wireessä?

Wire-liikuntaryhmien erityisliikunnanohjaaja Tarja Oksanen pyöräili Starttipajalle kertomaan liikuntaryhmistä.

Tarja on puurtanut lähes 17 vuotta työttömille suunnatun liikkumisen parissa, ja nyt on tarjolla monenlaista liikuntaa työttömän arkeen.

– Työni ei ole pelkkää jumppauttamista, se on myös sosiaalista kanssakäymistä. Olen vastaanottamassa sinua jo ensimmäisellä kerralla, Tarja sanoo.

Liikuntaryhmät ovat tarkoitettuja työttömille työnhakijoille ja osallistuminen on ilmaista, paitsi vesiliikunta, joka maksaa 3 €/kerta. Vesiliikunta tapahtuu Aalto Alvarissa ja ryhmään on ennakkoilmoittautuminen Tarjalle. Muina liikuntapaikkoina ovat kilpajäähalli ja Kuokkalan Graniitti. Ilmoittautuminen paikanpäällä.

Kuntojumpassa musiikin lisäksi apuna käytetään erilaisia välineitä muun muassa kahvakuulaa, keppejä ja palloja. Venyttely- ja rentoutusryhmässä opitaan venyttelyn merkityksen ja oikean suoritustavan. Kerran kuussa on ohjattu kuntopiiri. Liikkeet tehdään omaan tahtiin ja lempeästi.

Tämän vuoden alusta työttömät ovat olleet työttömiä myös virka-ajan päätyttyä ja uimahalliin pääsee alennetulla hinnalla myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lue lisää osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/liikunta

Haluatko viiden päivän lomalle?

Työttömillä työnhakijoilla on mahdollisuus hakea tuettua lomaa. Viisi vuorokautta kestävältä lomalta saa sekä vertaistukea että voimia arkeen. Omavastuu on tältä ajalta vain 40 €. Ohjelmassa on liikuntaa ja muuta ohjattua toimintaa. Lomalla on täysihoito ja puolison sekä lapset voi ottaa mukaan.

Lomien järjestäjä on Solaris-lomat ja tarvittava rahoitus tulee Veikkauksen tuotoista.

Lisää tietoa saat osoitteesta: www.solaris-lomat.fi

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

 

Pakettien pohdintaa Starttipajalla

Keväällä käynnistynyt yhteistyö VaHa-toiminnan kanssa jatkuu. Ensimmäiset Starttipaketit lähtivät kesäkuussa käyttöön.

Starttipajalla kootaan astia-, liinavaate- ja pyyhepaketteja vapautetuille vangeille. EkoCenterin kautta saamme monenlaista materiaalia, joista työstetään Starttipaketteja. Paketit annetaan ihmisille, joilla ei ole kenties muuta vapautuessaan, kuin muovikassissa olevat henkilökohtaiset tavarat.

VaHa-toiminnan koordinaattori Kari Lahti ja VaHa-ohjaaja Ari Kivinen kävivät Starttipajalla kertomassa toiminnastaan. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa Vapauteen Hallitusti, ja tämän vuoden teema on Muutoksen Vuoksi.

Saimme Karilta ja Arilta kattavan kertomuksen siitä, mitä kaikkea elämä tuo eteen, kun ihminen vapautuu vietettyään monta vuotta vankeudessa. Kohderyhmänä ovat Jyväskylän alueelle vapautuvat vangit. Yhteistyö alkaa jo kuukausia ennen vapautumista. Onnistuessaan se päättyy sovitusti molemminpuoliseen sopimukseen.

Vierailun lopuksi ideoimme uutta starttipakettia, joka toisi kodikkuutta tyhjään asuntoon.

Starttipajalaiset kiittävät vierailusta ja yhteistyöstä VaHa-toiminnan kanssa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Lisätietoa saat: http://vaha-projekti.fi

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

 

Lieden lämpöä uudessa keittiössä

Kankitien lajittelu/leikkaamossa vietettiin keittiön valmistumisjuhlaa kesäkuussa. Punaisen hallin yläkerrassa sijaitseva keittiö on nyt valoisa ja toimiva. Parannus entiseen on huomattava, koska aiemmin tilassa ei ollut lainkaan vesipistettä.

Työvalmentaja Heikki Laasonen kertoo, että uusi keittiö on otettu vastaan ilolla.
– Vesipisteen saaminen yläkertaan on helpottanut päivittäisiä toimintoja. Nyt astiahuolto toimii erinomaisesti.
– Uuni lämpiää ja voimme vaikka paistaa pannareita, joita on ison pöydän äärellä mukava mutustella, tuumivat työntekijät.

Toivotamme virkistäviä hetkiä uudessa keittiössä.

Keittiö


Teksti: Jaana Nukala / Digipaja

Terveellistä yhteistyötä Hyvinvointikioskin kanssa

Sairaanhoitaja Maarit Engelberg Hyvinvointikioskista vieraili Ryhmäpajoillamme. Hän teki terveysmittauksia eli kaikki halukkaat saivat tietää oman verenpaine-, verensokeri- ja kolesteroliarvonsa. Maarit piti myös terveysluennon. Luennolle osallistui pajalaisten lisäksi väkeä EkoCenterin lajittelu/leikkuusta ja Ruokapankista.

Hyvinvointikioski jatkaa toimintaansa kesätauon jälkeen viikolla 34. Paikanpäälle voi mennä ilman ajanvarausta. Työttömille tarkoitettu palvelu on ollut käytössä syyskuusta 2016 lähtien ja toiminut mm. Huhtasuolla ja Mataralla.

Toivotaan, että asiakkaat löytävät Hyvinvointikioskin palvelut, koska terveys on kaikille tärkeä asia.
Lisää tietoa toiminnasta saat www.jamk.fi/fi/Tutkimus-ja-kehitys/projektit/hyvinvointikioski/etusivu-hyvinvointikioski.

 

Maarit
Maarit Engelberg, sairaanhoitaja, projektiasiantuntija.

 

Teksti: Jaana Nukala / Digipaja
Kuva: Kirsi Hiekkala

Frisbeegolf tutuksi

Me ryhmäpajalaiset teimme retken Huhtakeskuksen kesäpäiville tiistaina 6.6. Sen jälkeen siirryimme pelaamaan frisbeegolfia metsän siimekseen. Sää suosi, ja pelin ideaa olimme käyneet läpi aiemmin pajalla.

Frisbeegolfaus on ilmaista ja ratoja on jo 12 ympäri Jyväskylää. Esimerkiksi Tuomiojärven rannassa, Laajavuoressa ja Harjulla. Tarkempaa tietoa frisbeegolf-radoista ja niiden sijainneista löytyy netistä http://frisbeegolfradat.fi. Jokaisen radan aloituspaikalla on infotaulu, josta selviää mm. väylien määrä ja reittikartta.

Tämä metallisten piirakkavuokien heittelystä alkunsa saanut peli on varmaan yksi hauskimmista kesäpäivän viettotavoista.

 

Teksti: Jaana Nukala/Digipaja
Kuvat: Heidi Ulaska ja Jaana Nukala

 

Tietovisa
Lasten iloksi oli tietovisaa merirosvoteemalla. Hii-ohoi!

Makkaranpaistoa
Makkaransyönti kuuluu kesäpäivään

Heittotyyli
Tässä mallia aloitusheittotyylistä

Heidi
Työvalmentajamme Heidi tarkistaa, onko kiekko varmasti korissa.

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION

Copyright © Jyväskylän Katulähetys ry   |   Design  Artio Oy  Artio Oy