Erityisesti Isä –projekti 2013-2016

"Tulin mielenkiinnosta katsomaan, mikä on meininki"

Näillä sanoilla eräs ISÄ kuvaili tuntemuksiaan Nurmelan asumisyksikön ensimmäisessä ISÄ-ryhmässä, kun kysyttiin, että minkälaisilla ajatuksilla saapuu ryhmään. Nurmelan ISÄ-ryhmän tarinan alkusanat kirjoitettiin 16.6.2015 asumisyksikön rantasaunalla viiden osallistujan voimin. Yhdessä Erityisesti ISÄ-projektin kanssa toteutettuun ryhmään ohjaajaksi valikoituivat Tuomo Rinne Nurmelasta ja Jukka Hyppölä ISÄ-projektista. Ryhmätilanteissa vallitsi hyvin leppoisa ja avoin ilmapiiri sekä vapaamuotoisuus lähtökohtana tapaamisille. Ryhmään oli mahdollista osallistua myös muista Katulähetyksen asumisyksiköistä. ISÄ-ryhmä kokoontui Nurmelassa vuoden 2015 aikana yhteensä 7 kertaa.

Nurmelan ryhmä jalkautui myös muihin asumisyksiköihin (Ensiaskel, Myllyjärvi, Takalaiton ja Salmiranta) järjestämällä isäerityisen tilaisuuden yksiköissä, ajatuksena viedä isyys-teemaa ja –viestiä, jakaa isyysaiheista infoa sekä madaltaa ryhmään osallistumisen kynnystä. Nk. "ISÄ-kiertue" oli erittäin onnistunut kokonaisuus! Kiertue päättyi perinteiseen Isänpäivä-tapahtumaan Kalliomäkeen ja Nurmelassa järjestettiin myös muille yksiköille kiitoksena tilaisuuksista, yhteinen "loppukaronkka".

Vuoden 2016 puolella ISÄ-ryhmä kokoontui kaikkiaan 10 kertaa. Viimeinen ja kaikille avoin yhteinen päätöstilaisuus pidettiin 30.5. Nurmelassa. Tilaisuudessa kuultiin muutamia kiitospuheita, nautittiin aurinkoisesta säästä ja erinomaisista tarjoiluista sekä pelailtiin petanqueta. Voidaankin todeta, että isyys on monisäikeinen kokonaisuus ja haastava teema, mutta myös erinomainen mahdollisuus sekä kenties uudenlainen näkökulma lähestyä asioita. Ryhmässä ja ryhmän ulkopuolellakin käytyjen keskustelujen pohjalta, isyys näyttäytyy monen elämässä myös erittäin kipeältä asialta. Niinkin kipeältä, että esim. ryhmään osallistuminen on ollut juuri sillä hetkellä mahdotonta. Toivotaan kuitenkin, ettei kenenkään tarvitsisi olla ikuisesti "kipeä" asian suhteen.

Mahdollisuus on ollutkin sana, joka on kuvastanut Nurmelan ISÄ-ryhmää hyvin. Osallistujille on tarjottu mahdollisuus olla mukana jokaiselle sopivalla tavalla, käsitellä asioita ja saada vertaistukea. Välillä oltiin hyvinkin "syvissä vesissä", välillä keskusteltiin niistäkin asioista, jotka eivät välttämättä liittyneet isä-teemaan millään tavalla. Tätä kaikkea on kuitenkin tarvittu. Vaikka ryhmään olisi useampikin osallistuja mahtunut, tämä säännöllisesti järven rannalle kokoontunut porukka on ollut eläväinen, keskustelevainen ja ennen kaikkea, elämänmakuinen!

On ollut ilo ja kunnia saada olla mukana näin hienossa porukassa toteuttamassa tätä hienoa kokonaisuutta! Suuri kiitos kaikille ryhmässä mukana olleille – teimme tästä juuri sellaisen kuin oli tarkoituskin! Kiitos kuuluu myös Katulähetykselle ja erityisesti Nurmelan asumisyksikölle eri tilaisuuksien sekä tapahtumien mahdollistamisesta! Toivottavasti Katulähetyksen tulevaisuudessa niin asukkailla kuin työntekijöillä olisi mahdollisuus ja mielenkiinto omalla kohdalla "tulla katsomaan, mikä on meininki".

 

Hyvää kesääYhteistyöstä kiittäen ja aurinkoista kesää toivottaen

Tuomo Rinne, Nurmelan asumisyksikkö
Jukka Hyppölä, Erityisesti ISÄ-projekti

 

Tyynelä

ray

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION

Copyright © Jyväskylän Katulähetys ry   |   Design  Artio Oy  Artio Oy